English Literature Clep Practice Test


Sample Test Questions

1. Which of the following is not a type of poetry?

A. Free Verse
B. Haiku
C. Blank Verse
D. Stanza
E. Rhyme Royal

2. In Shakespeare’s Othello, Iago is the:

A. narrator
B. antagonist
C. anti-hero
D. protagonist
E. none of the above

3. A method of story-telling which has two distinct levels of meaning:

A. hyperbole
B. meter
C. imagery
D. allegory
E. personification

4. This type of poem consists of five tercets and one quatrain:

A. Rhyme Royal
B. Blank Verse
C. Haiku
D. Villanelle
E. Terza Rima

5. Which of the following was not a Naturalist writer?

A. Herman Melville
B. John Steinbeck
C. Theodore Dreiser
D. Edith Wharton
E. Jack London

6. Which world leader began cracking down on Formalist writers in the 1930’s, preventing many of their works from being published?

A. Adolf Hitler
B. Joseph Stalin
C. Mussolini
D. Dwight Eisenhower
E. None of the above

7. Complication, turning point, denouement and resolution are elements of the:

A. mood
B. theme
C. plot
D. point of view
E. setting

8. Jean-Jacques Rousseau was a writer in which era?

A. Victorian Era
B. Age of Enlightenment
C. Modernism
D. Romantic Period
E. Post-Modernism

9. From the late 1960’s to the present, _______________ has been the predominant theory in literary criticism.

A. Deconstructive
B. Marxist
C. Feminist
D. Structuralist
E. Formalist

10. First person and third person are examples of:

A. tone
B. character
C. plot
D. mood
E. point of view

Answer Key

1. d
2. b
3. d
4. d
5. a
6. b
7. c
8. b
9. a
10. e



ABOUT SSL CERTIFICATES