Introduction to Sociology Clep Practice Test


Sample Test Questions

1. A collective group that raises each other’s children:

A. kibbutz
B. extended family
C. nuclear family
D. blended family
E. none of the above

2. When members of the same class or group marry:

A. exogamy
B. monogamy
C. polygamy
D. monotony
E. endogamy

3. ____________ means that before you were born, God or a higher power “meant” or “intended” for you to do something.

A. Legal-rational authority
B. Calvinist doctrine
C. Predestination
D. The Principle of Verstehen
E. None of the above

4. Which of the following is not an element of standardized psychological research methods?

A. Research must be precisely stated and conducted
B. Researchers must use the simplest, most logical explanation possible
C. Research must be replicable
D. Research must be falsifiable
E. None of the above

5. In a ____________, a single individual (subject) is studied intensely.

A. Case study
B. Cross sectional study
C. Laboratory observation
D. Census
E. Survey

6. A position given to those who have not achieved things on their own

A. ascribed status
B. values
C. deviance
D. norms
E. folkways

7. Research can be described as:

A. a researcher manipulating their theory to match another researcher’s conclusions
B. a researcher manipulating variables to test theories and conclusions
C. a researcher manipulating other researchers
D. a researcher manipulating study results to prove their theory
E. None of the above

8. This is one method used to avoid bias in research:

A. The single-blind experiment
B. random assignment
C. informed consent
D. the double-blind experiment
E. the placebo effect

9. Something measurable is:

A. qualitative
B. quantitative
C. social solidarity
D. sample
E. populations

10. People who share the same geographic area:

A. populations
B. qualitative
C. neighbors
D. quantitative
E. social conflict

11. In statistics, it is the difference between the largest and smallest data value:

A. median
B. range
C. standard deviation
D. mode
E. normal distribution

12. A group of people that have accidentally or randomly come together to form a group:

A. commune
B. secondary group
C. cross section
D. aggregate
E. primary group

13. Anything that is perceived by society as outside the norm:

A. values
B. folkways
C. norms
D. ascribed status
E. deviance

14. A system whereby the good of the group supersedes the good of the private individual.

A. Communism
B. Socialism
C. Welfare Capitalism
D. Globalization
E. Capitalism

15. This political system allows one major family to control the government.

A. Authoritarianism
B. Totalitarianism
C. Democracy
D. Monarchy
E. None of the above

16. Creation of standards:

A. accommodation
B. normative order
C. ethnocentrism
D. cultural relativism
E. assimilation

Clep Practice Test Answers

1. A
2. E
3. C
4. E
5. A
6. A
7. B
8. D
9. B
10. A
11. B
12. D
13. E
14. B
15. D
16. B



ABOUT SSL CERTIFICATES